Kosten website laten maken

Wat zijn de eenmalige en periodieke kosten om een website te laten maken?

Een website laten maken, wat kost dat eigenlijk? Voor veel ondernemers is dat een belangrijke vraag als het gaat om het selecteren van een geschikte professional. Helaas is er op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk heel erg af het type website dat je wilt laten maken en van de eisen en wensen die jij als ondernemer hebt. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden waar jij als ondernemer rekening mee kunt houden als het gaat om de kosten website laten maken.

Over het algemeen geldt: wie met pinda's betaalt huurt aapjes in. In andere woorden, als je een goed ontworpen gebruiksvriendelijke website wilt die technisch ook goed in elkaar steekt, kun je hier beter maar wat meer voor betalen dan later tot de verassing komen dat jou goedkope website niet oplevert wat je voor ogen had. Betekend dit dat een website altijd ontzettend uur moet zijn? Nee. afhankelijk van jou eisen en wensen hoeft een website helemaal niet zo heel veel kosten.

Eenmalige kosten website laten maken

Voor het ontwerpen en ontwikkelen van jouw website variëren de kosten ongeveer als volgt:

 • Is het vooral van belang dat je snel een nette website online hebt zonder unieke vormgeving of complexe functionaliteiten? Dan kun je kiezen voor het laten installeren van een mooi thema dat je vervolgens naar wens invult. Dit kost ongeveer € 250,- tot € 750,-.
 • Heb je een wat groter budget dan kun je ervoor kiezen een zelfstandig webdesigner in te huren. Deze maakt een unieke vormgeving voor jouw bedrijf voor een redelijke prijs. Denk hierbij aan een prijs rond de € 1.250,-.
 • Een gespecialiseerd webdesign bureau ontwikkeld voor jouw een unieke website die technisch goed in elkaar zit. Ook besteed een dergelijk bureau aandacht aan zaken als usability, content-strategie en zoekmachineoptimalisatie. De prijzen hiervoor liggen tussen de € 1.250,- tot € 10.000,-.
 • Website met veel complexe functionaliteiten van bijvoorbeeld bekende multinationals doorlopen vaak een traject voor het ontwikkelen van een volledig gespecialiseerde website. De kosten voor een dergelijk traject lopen uiteen van € € 10.000,- tot € 100.000,-.

Periodieke kosten website laten maken

Naast het ontwikkelen van een website worden ook periodiek kosten in rekening gebracht voor hosting, domeinnaam en het onderhoud van je website. Ook hierin variëren de kosten.

Wat kost een domeinnaam?

 • Een .nl domeinnaam kost ongeveer € 6,- euro per jaar
 • Een domeinnaam met een speciale extensie (zoals www.uwbedrijf.amsterdam) kost vaak (veel) meer.

Wat kost webhosting?

 • Een eenvoudige shared hosting voor een kleine website van een lokale ondernemer kost €1,- tot € 10,- per maand.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid data die u kwijt moet is meer hostingruimte nodig, waardoor de kosten stijgen.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid verkeer op uw website en de hoeveelheid data die hierbij moet worden verzonden is meer bandbreedte nodig, waardoor de kosten stijgen.
 • Wanneer uw website een volledige stabiele en snelle webhosting vereist is een dedicated server aan te raden, hiervoor betaald u zo'n 30 euro per maand.

Wat kost het onderhoud?

 • Wanneer u een onderhoudscontract afsluit met uw webdeveloper betaald u hiervoor zo'n € 10,- per maand. Hij/zij zorgt er dan voor dat de software zoals bijvoorbeeld het content management systeem en de benodigde plugins up-to-date blijven.
 • U kunt ook het updaten van de content op uw website uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau. Hiervan lopen de kosten erg uiteen.

Eenvoudig of complex

Niet iedere website is hetzelfde. Een website laten maken voor een lokale zzp'er is tenslotte heel iets anders dan het laten maken van een website voor een internationale webshop. De functionaliteiten die op een dergelijke website beschikbaar zijn verschillen ontzettend, wat zijn invloed heeft op de kosten.

Welke functionaliteiten heeft jouw website?

Voordat er kan worden begonnen met het maken van je website wordt er een heleboel voorwerk gedaan. Je website is onderdeel van je marketingplan en zal daar dus ook op moeten aansluiten. Ook de invloed die de website heeft in jouw marketingplan verschilt per ondernemer. Voor sommige ondernemers is de website een medium om nieuwe klanten te werven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een restaurant. Het daadwerkelijke product wordt pas gekocht als de klant in het restaurant aanwezig is. Voor andere ondernemers is de website het primaire verkoopkanaal. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers die hun producten verkopen in de webshop. Een website in de eerste categorie is minder complex en zal daardoor vaak goedkoper uitvallen. Een website laten maken in de tweede categorie vergt veel meer specifieke functionaliteiten en wordt daardoor al snel wat duurder.

Kosten website: user experience (ux) design

Afhankelijk van de grote, complexiteit en doel van uw website gaat een user experience designer aan de slag om op papier te zetten waar uw website precies aan moet voldoen om zo goed mogelijk aan te sluiten op te belevingswereld van uw (potentiele) klant. Dit gebeurd nog voordat er een design wordt gemaakt of dat er een programmeur aan het werk gaat. Na het vooronderzoek wordt een wireframe gemaakt die getest kan worden op echte gebruikers. De kosten hiervan variëren van € 500,- tot een veelvoud hiervan. Het werk van een user experience designer is aan te raden voor grote organisaties met complexere websites, maar is voor kleinere ondernemers niet noodzakelijk.

Kosten website: webdesign

Op internet is een breed scala aan thema's te vinden die gratis of tegen een kleine vergoeding gebruikt mogen worden in het door jou gekozen content management systeem. Deze thema's zien er vaak aantrekkelijk uit en beschikken over een ruim assortiment aan functionaliteiten. Door deze thema's te gebruiken ben je echter minder vrij in het volledig naar wens aanpassen van de vormgeving van je website. Ook zijn er andere ondernemers die ook van dit thema gebruik maken, waardoor ze een website hebben die sterk lijkt op die van jouw bedrijf. Een UI designer ontwerpt voor jouw organisatie een uniek design dat volledig aansluit op de huisstijl en communicatiedoelstellingen van jouw organisatie. De kosten voor het maken van een unieke vormgeving variëren van € 250,- tot € 1.500,-.

Kosten website: webdevelopment

Een unieke vormgeving voor uw bedrijf is slechts een afbeelding en nog geen werkende website. Een webdeveloper gaat aan de slag en schrijft de code voor uw website. Afhankelijk van de functionaliteiten gaan hier meer of minder kosten in zitten. Een eenvoudig design met minder complexe functionaliteiten kan voor ongeveer € 500,- euro worden ontwikkeld. Wanneer uw website complexe functionaliteiten gebruikt lopen deze kosten op. Wanneer u een bestaand thema gebruikt is deze code al geschreven en deelt u de kosten met de andere gebruikers van dit thema. De kosten hiervoor lopen uiteen van € 0,- voor een basis thema tot ongeveer € 50,- voor een heel uitgebreid thema.

Hoe staat het met de content?

De informatie, producten en/of diensten die worden aangeboden op jouw website moeten aansluiten op de behoeften van jouw potentiële klant. Niet alleen de daadwerkelijke content moet geschreven worden met de klant in het achterhoofd, ook de verdeling van de verschillende pagina's (de informatiearchitectuur) moet in orde zijn, zodat jouw potentiële klant de gezochte informatie ook vind op de plek waar hij deze verwacht. Een content designer en interaction designer kunnen je hier bij helpen. De kosten hiervoor lopen uiteen afhankelijk van de grote van uw website, maar beginnen zo rond de € 500,-.

Weten wat uw nieuwe website kost?